GRECKA ZAPIEKANKA WARZYWNA

GRECKA ZAPIEKANKA WARZYWNA

Przepyszna zapiekanka z cukinii, bakłażana, pomidorów i ziemniaków, która jest dla mnie kwintesencją śródziemnomorskiej kuchni. Idealna na polskie babie lato lub wczesną jesień, kiedy wszystkie te warzywa są świeżo dostępne. Wymaga nieco czasu, chociaż jest bardzo...
RYŻ Z DYNIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

RYŻ Z DYNIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

To danie to idealna kolorowa propozycja na rozpędzenie jesiennych smutków. Pożywna potrawka (lub ciepła sałatka), którą możesz zjeść na obiad czy kolację, ale też z powodzeniem zapakować do pojemnika lub termosu i zabrać na wynos. W tym artykule przeczytasz więcej o...
DYNIOWA ZUPA KREM

DYNIOWA ZUPA KREM

Jeden z wielu sposobów na wykorzystanie dyni. W tym przepisie użyłam akurat dyni muszkatołowej (muscat de provance), ale możesz poeksperymentować w zasadzie z każdą swoją ulubioną odmianą. Proporcje podaję mocno przybliżone – wszystko zależy od tego, jak gęstą lubisz...
HUMMUS

HUMMUS

Co jest takiego w tej skromnej paście z ciecierzycy, że rozkochany jest w niej już nie tylko cały Bliski Wschód, ale i coraz więcej krajów świata? Z przepisem na hummus jest trochę tak jak z włoską recepturą na makaron idealny – każda mamma czy pani domu robi go...