utworzone przez Babka Lekarska | Wrz 24, 2017 |
Przepyszna zapiekanka z cukinii, bakłażana, pomidorów i ziemniaków, która jest dla mnie kwintesencją śródziemnomorskiej kuchni. Idealna na polskie babie lato lub wczesną jesień, kiedy wszystkie te warzywa są świeżo dostępne. Wymaga nieco czasu, chociaż jest bardzo...
utworzone przez Babka Lekarska | Lut 13, 2017 |
Pomysł na tę sałatkę, nazwaną przeze mnie SAŁATKĄ SZCZĘŚCIA, zaczerpnęłam z książki Nigella świątecznie Nigelli Lawson, ale nieco go zmodyfikowałam po swojemu. Ta piękna, ognistoczerwona przystawka jest prosta w przygotowaniu i fenomenalna w smaku. Idealna jako...
utworzone przez Babka Lekarska | Wrz 8, 2016 |
Jeden z wielu sposobów na wykorzystanie dyni. W tym przepisie użyłam akurat dyni muszkatołowej (muscat de provance), ale możesz poeksperymentować w zasadzie z każdą swoją ulubioną odmianą. Proporcje podaję mocno przybliżone – wszystko zależy od tego, jak gęstą lubisz...
utworzone przez Babka Lekarska | Wrz 5, 2016 |
Znakomity pomysł na dużą cukinię, najlepiej zebraną późnym latem od zaprzyjaźnionego rolnika lub sąsiada ;) albo z własnego ogródka! Przepis jest bardzo elastyczny – jak tylko masz ochotę na danie wegetariańskie, nie dodawaj mięsnych składników, a sos worcestershire...
utworzone przez Babka Lekarska | Sie 30, 2016 |
Co jest takiego w tej skromnej paście z ciecierzycy, że rozkochany jest w niej już nie tylko cały Bliski Wschód, ale i coraz więcej krajów świata? Z przepisem na hummus jest trochę tak jak z włoską recepturą na makaron idealny – każda mamma czy pani domu robi go...