TARTA Z BOTWINKĄ I ORZECHAMI NERKOWCA

TARTA Z BOTWINKĄ I ORZECHAMI NERKOWCA

Jeden z wielu moich pomysłów na pyszną tartę. Tu akurat propozycja na wiosnę i lato – świetny sposób na wykorzystanie młodej botwinki. A o tarcie, buraczkach i 5 Przemianach możesz przeczytać w tym artykule.

Przepis na ciasto kruche do tarty wg książki: ‘Quiche. Ponad 50 sprawdzonych przepisów’, Donatella Neri, Warszawa 2011

SKŁADNIKI (na tartę o średnicy ok. 26 cm):
  • 225 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta kurkumy i imbiru
  • 2,5 łyżki zimnej wody
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • masło klarowane / ghee
  • garść orzechów nerkowca
  • garść koperku i natki pietruszki
  • kozi ser (ilość wedle uznania)
  • sól himalajska lub morska
  • kurkuma
  • pieprz białowieski*
  • zielona tajska pasta curry (opcjonalnie)
  • 3 jajka (ekologiczne ‘zerówki’)
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól himalajska lub morska

* pieprz ziołowy białowieski firmy Runo to jedna z moich ulubionych gotowych mieszanek przypraw; wbrew pozorom wcale nie zawiera pieprzu ;) – oto jego skład: gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować kruche ciasto – wymieszać przesianą mąkę z solą, kurkumą i imbirem, dodać posiekane zimne masło i szybko rozetrzeć je palcami z mąką. Gdy powstanie kruszonka dolać wodę i sok z cytryny. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej przez dwa kawałki folii lub pergaminu) na okrągły placek, nieco większy niż naczynie do pieczenia. Formę do tarty delikatnie przesmarować masłem lub olejem, wyłożyć do niej ciasto (najwygodniej zrobić to nawijając je na wałek). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec ok. 10 min.

Botwinkę razem z buraczkami umyć i osuszyć (starsze, większe buraczki można obrać). Łodygi botwinki i buraki pokroić w niezbyt duże kawałki lub słupki. Liście przesiekać na szerokie paski. Na patelni rozgrzać ghee, wrzucić buraki z łodyżkami i dusić ze szczyptą soli aż zmiękną (opcjonalnie można na tym etapie dodać odrobinkę zielonej tajskiej pasty curry). Na koniec dodać liście, całość przemieszać, doprawić szczyptą kurkumy oraz pieprzem białowieskim. Wymieszać z natką i koperkiem. Odstawić.
Nerkowce przesiekać i podprażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Przygotować masę jajeczną – jajka roztrzepać z jogurtem, szczyptą soli i sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej.

Przestudzoną botwinkę ułożyć na podpieczonym spodzie tarty, pokruszyć na nią kozi, posypać nerkowcami. Zalać masą jajeczną.

Piec ok. 30-35 min w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

Umiejętności

, , , ,

Opublikowano w dniu

25 sierpnia 2016