Propozycja na deser równie smaczny, jak zdrowy. Niemożliwe? A jednak! Więcej o tym letnim deserze i jego wszystkich składnikach przeczytasz w artykule.
SKŁADNIKI (na ok. 2-4 porcje):
- Warstwa z chia:
- 0,5 szklanki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego lub migdałowego)
- 0,5 szklanki mleka kokosowego*
- 1 łyżka miodu
Nasiona chia zalać dwoma rodzajami mleka wymieszanymi z miodem i przełożyć na noc do lodówki (w szklanym naczyniu).
*Uwaga: polecam użycie mleka kokosowego przygotowanego z pasty kokosowej (aby uzyskać mleko miksuje się ją z ciepłą, przegotowaną wodą).
- Warstwa malinowa:
- małe opakowanie malin
- 0,5 awokado
- 1 płaska łyżka miodu
Maliny zmiksować z pokrojonym awokado i miodem na gładki mus.
- Warstwa owsiana:
- 0,5 szklanki pełnych płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego lub migdałowego)
- laska wanilii
- szczypta kurkumy i cynamonu
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
Płatki wypłukać na sicie, przełożyć do garnka, zalać mlekiem roślinnym, dodać przyprawy (w tym ziarenka wyskrobane z laski wanilii oraz strączki, które pozostaną), zagotować. Gotować do miękkości płatków, następnie całość odstawić i poczekać aż płatki wchłoną resztę płynu. Na koniec usunąć strączki wanilii. Podczas przygotowywania deseru płatki owsiane można połączyć z – lub polać – jogurtem naturalnym.
- Warstwa owocowa:
- dowolne czerwone owoce np. maliny, czereśnie, truskawki, wiśnie itp.
- domowa granola / musli lub inne chrupiące dodatki
- listki mięty do dekoracji
Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
PRZYGOTOWANIE:
Namoczone w mleku nasiona chia wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby uzyskały temperaturę pokojową (mleko kokosowe twardnieje w lodówce i masa będzie bardzo sztywna).
Układać kolejno warstwy deseru, najlepiej w wysokim, przezroczystym naczyniu: warstwa chia, mus malinowy, warstwa owsiana (którą można połączyć z niewielką ilością jogurtu naturalnego), granola, owoce i listki mięty.
Smacznego!