KOMPOT Z SEZONOWYCH OWOCÓW

KOMPOT Z SEZONOWYCH OWOCÓW

Mój kompot z sezonowych owoców to bardziej inspiracja kulinarna niż przepis, dlatego proporcje składników podaję mocno na oko. Ich wybór też zależy od Twojej inwencji i ulubionych smaków. Pamiętaj tylko o przyprawach i dodatkach smakowych. A o tym, że kompot nie musi nudny i mdły, jak w przedszkolnej stołówce przeczytasz więcej w tym artykule.

SKŁADNIKI (na wersję jesienną):
  • 2-3 jabłka
  • 2 gruszki
  • kilkanaście śliwek
  • 2 plasterki ekologicznej, sparzonej i wyszorowanej cytryny
  • kilka suszonych daktyli
  • kilka suszonych moreli
  • garść owoców goji (kolcowoju chińskiego)
  • mały kawałek cynamonu
  • 4-5 strączków kardamonu
  • 2-3 goździki
  • gwiazdka anyżu
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • spora szczypta kurkumy
  • kilka ziarenek soli
  • opcjonalnie – cukier dark muscovado, melasa np. buraczana lub karobowa

PRZYGOTOWANIE:

Świeże owoce dokładnie umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Suszone owoce pokroić, imbir obrać i również pokroić na cienkie plasterki.
Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku, zalać wodą (najlepiej przefiltrowaną), zagotować. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu, następnie wyłączyć gaz i zostawić kompot do ostygnięcia. Można zostawić go na całą noc – wtedy nabierze mocnego, owocowego smaku albo następnego dnia jeszcze raz go zagotować. Odcedzić przez sito (lub nawet przez gazę, jeśli chcemy, żeby był klarowny) do dużego dzbanka.
Przechowywać w lodówce. Pić w temperaturze pokojowej lub po lekkim podgrzaniu.

Moim zdaniem kompot nie wymaga dosładzania – jest on wystarczająco słodki, głównie dzięki daktylom i owocom goji. Opcjonalnie można go odrobinkę dosłodzić ciemnym cukrem dark muscovado lub swoją ulubioną melasą (albo po prostu zwiększyć ilość daktyli, dodawanych do gotowania).

W wersji letniej można użyć innych świeżych owoców np. czereśni, wiśni, truskawek i rabarbaru (to połączenie mocno wychładzających owoców, warto więc pamiętać o ciepłych dodatkach, takich jak świeży imbir czy cynamon).
W wersji świątecznej, na Boże Narodzenie i Nowy Rok można ugotować tradycyjny kompot, bazujący głównie na suszonych (albo suszonych i wędzonych) owocach, gdzie świeże jabłka i gruszki są tylko dodatkiem. Warto też dodać wtedy kilka dużych plastrów pomarańczy do gotowania (ale wyjąć je z gotowego już kompotu, żeby nie zrobił się zbyt gorzki).

Smacznego!

Umiejętności

, , , , , , ,

Opublikowano w dniu

27 sierpnia 2016