Znakomity pomysł na dużą cukinię, najlepiej zebraną późnym latem od zaprzyjaźnionego rolnika lub sąsiada ;) albo z własnego ogródka! Przepis jest bardzo elastyczny – jak tylko masz ochotę na danie wegetariańskie, nie dodawaj mięsnych składników, a sos worcestershire zamień na sos sojowy. Zajrzyj do artykułu po więcej informacji.
SKŁADNIKI (na ok. 2-4 porcje):
- 1/2 dużej żółtej cukinii (ok. 650 g)
- 1/2 dużej białej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 g chorizo lub wędzonego boczku
- duża garść świeżych podgrzybków (lub innych grzybów)
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 0,5 łyżki masła klarowanego / ghee
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- sól morska lub himalajska, pieprz
- kurkuma
- harissa
- sos worcestershire
- ocet balsamiczny
- parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć, przekroić na pół i z każdej połówki wydrążyć środek, tak aby pozostawić wąskie brzegi ze wszystkich stron (nasiona należy wyrzucić, ale jeśli trzeba będzie również wydrążyć nieco miąższu cukinii można go dorzucić do farszu). Jeśli cukinia jest dość duża i mięsista ponacinać delikatnie jej wnętrze np. w kratkę (tak, żeby nie przeciąć skórki!).
Kaszę gryczaną opłukać, zalać w garnku szklanką wody wraz ze szczyptą soli i gotować aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączyć i odstawić.
Czosnek drobniutko posiekać i rozetrzeć na desce. Cebulę, boczek lub chorizo oraz grzyby pokroić w drobną kostkę. Na patelnię z grubym dnem wrzucić boczek/ chorizo i podsmażać parę minut. Jeśli wytopi się tłuszcz odlać go z patelni, a następnie dodać ghee, a chwilę później cebulę i grzyby. Odrobinkę posolić, popieprzyć i dusić przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać czosnek. Całość będzie zapewne wymagała podlewania wodą w czasie duszenia. Kiedy cebula zmięknie, a grzyby się podduszą całość uzupełnić o dodatek harissy (ilość wg uznania – jeśli jest bardzo ostra to nie więcej niż 1/2 łyżeczki) oraz koncentratu pomidorowego. Dodać kurkumę – 2-3 szczypty – i lekko poddusić, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Całość ma mieć konsystencję gęstego sosu, więc można podlać go odrobinę wodą. Do składników na patelni dodać kaszę gryczaną, wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sosem worcestershire (parę kropli) oraz octem balsamicznym (ok. 1/2 łyżeczki). Dodać natkę i ponownie dokładnie wymieszać.
Wydrążone cukinie wysmarować ze wszystkich stron olejem ryżowym lub miękkim masłem klarowanym. Nafaszerować je nadzieniem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, do którego wlać odrobinę wody na dno. Całość przykryć szczelnie zmoczonym papierem do pieczenia i zapiekać ok. 20-30 min w temperaturze 180 st. C (do momentu aż cukinie będą miękkie – można to sprawdzić nakłuwając je widelcem lub cienkim nożykiem). Pod koniec można zdjąć papier, aby cukinie się lekko zrumieniły.
Po przełożeniu na talerz cukinie posypać świeżo startym parmezanem i – opcjonalnie – jeszcze odrobiną natki pietruszki. Podawać z sałatą (lub mieszanką sałat) z sosem vinaigrette.
Uwaga! Żółta cukinia ma dość twardą skórę (podobnie jak niektóre gatunki dyni). Najłatwiej będzie obrać ją już na talerzu, przed samym jedzeniem, kiedy skórka z łatwością odejdzie od upieczonego warzywa.
Smacznego!