Prosty i szybki sposób na domowe czekoladki lub wykwintną czekoladę idealną. Wystarczy tylko, że przypomnisz sobie jakie są Twoje ulubione czekoladowe dodatki :) Sól i chili, a może pomarańcza i cynamon albo klasycznie – rodzynki? W tym przepisie ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia. Więcej przeczytasz w tym artykule.
Wg pomysłu z programu ‘Rachel Khoo’s Kitchen Notebook: London’, odc. 8 ‘On the move’
SKŁADNIKI:
- 1-2 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości min. 70% kakao
- orzechy (np. pistacje, włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pekan)
- przyprawy (sól morska – najlepiej w płatkach, kardamon, cynamon, chili, świeży imbir, cukier nierafinowany demerara lub dark muscovado)
- amarantus ekspandowany (popping)
- skórka pomarańczowa (świeżo starta)
- suszone owoce (daktyle, śliwki, morele, żurawina, rodzynki np. malutkie koryntki)
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Przelać do foremek silikonowych lub rozlać na płasko na silikonowej macie.
Zanim czekolada zastygnie dodać ulubione składniki. Te większe – jak owoce czy orzechy – należy oczywiście przesiekać. Efekt końcowy zależy tylko i wyłącznie od kreatywności – można zrobić każdą czekoladkę inną lub dużą tabliczkę w jednym smaku.
Czekoladki schłodzić w lodówce, a następnie wyjąć z foremek.
Najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli jednak użyjemy bardzo dobrej jakości czekolady bez emulgatorów (czyli np. lecytyny), czekolada utrzyma swoją konsystencję również w temperaturze pokojowej.
Smacznego!