DOMOWE CZEKOLADKI

,
DOMOWE CZEKOLADKI

Prosty i szybki sposób na domowe czekoladki lub wykwintną czekoladę idealną. Wystarczy tylko, że przypomnisz sobie jakie są Twoje ulubione czekoladowe dodatki :) Sól i chili, a może pomarańcza i cynamon albo klasycznie – rodzynki? W tym przepisie ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia. Więcej przeczytasz w tym artykule.

Wg pomysłu z programu ‘Rachel Khoo’s Kitchen Notebook: London’, odc. 8 ‘On the move’

SKŁADNIKI:
  • 1-2 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości min. 70% kakao
  • orzechy (np. pistacje, włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pekan)
  • przyprawy (sól morska – najlepiej w płatkach, kardamon, cynamon, chili, świeży imbir, cukier nierafinowany demerara lub dark muscovado)
  • amarantus ekspandowany (popping)
  • skórka pomarańczowa (świeżo starta)
  • suszone owoce (daktyle, śliwki, morele, żurawina, rodzynki np. malutkie koryntki)
 

Domowe czekoladki przepis

PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Przelać do foremek silikonowych lub rozlać na płasko na silikonowej macie.
Zanim czekolada zastygnie dodać ulubione składniki. Te większe – jak owoce czy orzechy – należy oczywiście przesiekać. Efekt końcowy zależy tylko i wyłącznie od kreatywności – można zrobić każdą czekoladkę inną lub dużą tabliczkę w jednym smaku.
Czekoladki schłodzić w lodówce, a następnie wyjąć z foremek.
Najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli jednak użyjemy bardzo dobrej jakości czekolady bez emulgatorów (czyli np. lecytyny), czekolada utrzyma swoją konsystencję również w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Umiejętności

, , ,

Opublikowano w dniu

12 sierpnia 2016