Ten przepis na congee – czyli kleik ryżowy – to klasyczna chińska receptura w moim wydaniu. O tym, czym jest congee, jakie działanie mają owoce morwy i gdzie zdobyć pełnoziarnisty słodki ryż przeczytasz w tym artykule.
SKŁADNIKI (na 1-2 porcje):
- 20 g suszonych owoców morwy białej (najlepiej ciemnych, fioletowo-czarnych)
- 60 g pełnoziarnistego słodkiego ryżu
- 600-700 ml wody
- cukier dark muscovado (do smaku)
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
- szczypta kurkumy i kardamonu
- mleko roślinne (opcjonalnie)
- 1 gruszka
- 2-3 suszone morele (ekologiczne)
- 5-6 suszonych śliwek
- 2 suszone daktyle
- 2 łyżki nasion słonecznika
- gotowane jadalne kasztany
- masło klarowane / ghee lub olej lniany (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Ryż i morwę opłukać, zalać wodą, dodać szczyptę soli i kurkumy, zagotować. Gotować na małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, aż ryż zmięknie i stanie się kleisty. Pod koniec gotowania dodać szczyptę kardamonu i cynamonu oraz cukier. Porządnie wymieszać.
Gotowanie trwa dość długo, co najmniej 40 min do godziny. Ryż można jednak ugotować poprzedniego wieczoru, a następnego dnia jedynie podgrzać, podlewając niewielką ilością wody lub mleka roślinnego (ryż zgęstnieje w lodówce).
Gruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Można ją osobno poddusić na odrobinie ghee z dodatkiem kardamonu lub po prostu dorzucić do gotującego się ryżu, aby lekko zmiękła. Do ryżu dodać również pokrojone suszone owoce oraz nasiona słonecznika i kasztany. Podgrzewać tylko do momentu aż owoce zmiękną (można wyłączyć gaz i zostawić ryż pod przykrywką na kilka – kilkanaście minut).
Opcjonalnie całość polać łyżką oleju lnianego lub dodać mały kawałeczek ghee.
Smacznego!