Na moim blogu chcę stworzyć całą serię gościnnych wpisów autorstwa osób, które cenię i lubię oraz które – podobnie jak ja – swoją pasją dzielą się ze światem. Pierwszą osobą, którą do siebie zaprosiłam jest Viola Grzelka, od dwóch lat prowadząca bloga Mamucie Przysmaki. Zobacz jakie smakowite danie dla nas przygotowała i jakimi inspiracjami chciałaby się z Tobą podzielić!
Kolorowy talerz na listopadowe smutki
Kiedy zastanawiałyśmy się z Violą jakim przepisem mogłaby podzielić się z czytelnikami Babki Lekarskiej, co do jednego nie miałyśmy wątpliwości. Musi to być danie kolorowe i optymistyczne, takie, które już samym swoim wyglądem będzie poprawiało humor. Bo przecież w tych najciemniejszych miesiącach roku trzeba szukać wszelkich możliwych sposobów na podniesienie sobie nastroju! Chociażby dzięki temu, co znajdzie się na Twoim talerzu.
Ja oczywiście nie miałam wątpliwości, że musi to być potrawa na ciepło, a także z dodatkiem jednego z moich ukochanych warzyw, czyli dyni. Z tej inspiracji Viola wyczarowała pożywną i bardzo smaczną propozycję na lunch lub obiad. No i przede wszystkim bajecznie kolorową!
A teraz oddaję już głos mojemu gościowi :)
Dynia – kwintesencja późnej jesieni
Zbliża się listopad, a listopad kojarzy mi się z dynią w ciepłej kuchni oraz z szarością i zimnem za oknem, stąd moja propozycja na dzisiaj u Babki Lekarskiej nie jest przypadkowa; ciepły, kolorowy ryż z pieczoną dynią i suszonymi pomidorami (na który przepis znajdziesz tutaj).
W nadchodzącym czasie z łatwością można kupić różne rodzaje dyń, ale przypominająca ogromną gruszkę dynia piżmowa jest stosunkowo najbardziej soczysta, stąd lubię ją do tego dania najbardziej.

Ryż z dynią i suszonymi pomidorami – danie uniwersalne
Zależnie od pory roku oraz potrzeby ryż z dynią i suszonymi pomidorami można wykorzystać jako samodzielne danie, ciepły dodatek do obiadu lub na zimno jako sałatkę. Danie to świetnie pasuje do grillowanego lub pieczonego w folii aluminiowej filetu z kurczaka. Jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje również zapakowane do pudełka na lunch lub drugie śniadanie, nawet wtedy kiedy nie mamy możliwości podgrzania go.
Eksperymentuj!
Ryż z pieczoną dynią i suszonymi pomidorami możesz przygotować w wersji niezwykle łagodnej, ale jeśli lubisz bardziej zdecydowane smaki, to możesz również dodać chilli i posiekane kapary.
Możliwości jest wiele i można potraktować to danie jako bazę wyjściową do własnych pomysłów. Suszone pomidory w sezonie można zastąpić świeżymi, koktajlowymi – lekko upieczonymi, natkę pietruszki – szpinakiem uduszonym na klarowanym maśle z czosnkiem, pestki można zmieniać i tworzyć niezliczone kombinacje pysznych i zdrowych dań. Zapraszam do wypróbowania i eksperymentowania.

Viola Grzelka
autorka bloga Mamucie Przysmaki
Z gościnnym przepisem na kolorowy ryż z pieczoną dynią i suszonymi pomidorami zawitała do mnie Viola Grzelka, autorka bloga kulinarnego Mamucie Przysmaki.
Kobieta wielu talentów :) Jak sama o sobie mówi – mieszka, gotuje, pisze, fotografuje i maluje w Krakowie.
Spodobał Ci się ten pomysł na pożywne, kolorowe, wegetariańskie danie? A może chcesz się podzielić swoim sposobem na poprawę nastroju w ciągu tych ciemnych, jesiennych miesięcy roku? Zostaw swój komentarz poniżej! Zarówno mnie, jak i Violi będzie bardzo miło :)